Chloralhydraat drank FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Chloralhydraat drank FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Chloralhydraat drank FNA is chloralhydraat.

  Chloralhydraat werkt rustgevend, bevordert de slaap en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

  Artsen schrijven chloralhydraat voor om onrust te voorkomen bij een medisch onderzoek, bij angst en gespannenheid, bij slapeloosheid als andere medicijnen niet werken, en bij een aanval van epilepsie als andere medicijnen niet werken.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Bij het gebruik van zetpillen of klysma’s irritatie van de anus.

  Regelmatig

  • Sufheid en slaperigheid. Hierdoor zijn uw reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor u een grote kans heeft op ongelukken. Ongelukken kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden in het verkeer, bij het beklimmen van een ladder, bedienen van apparaten of bij bewakings- en controlewerkzaamheden. Maar u heeft bijvoorbeeld ook meer kans te vallen als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan.
  • Zetpillen of klysma’s: irritatie en een pijnlijk gevoel in de anus. Dit verdwijnt weer vanzelf.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, diarree of misselijkheid. De drank kan ook wat irritatie van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm geven. Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts. Als u een maagzweer heeft: de chloralhydraatdrank kan de klachten verergeren. Raadpleeg voor gebruik eerst uw arts.
  • Verminderde coördinatie en een licht gevoel in het hoofd. Hierdoor kunt u onhandig zijn in uw bewegingen en moeite hebben duidelijk te spreken (te articuleren).
  • Psychische klachten, zoals verwarring, opwinding, waandenkbeelden, nachtmerries.
  • Afhankelijkheid. U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen als u stopt met het gebruik. Daarom mag u dit medicijn niet langer dan één tot twee weken gebruiken.

  Zeer zelden

  • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Als u diabetes (suikerziekte) heeft: chloralhydraatdrank bevat suiker. Hou hiermee rekening bij het volgen van uw dieet.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag. Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor chloralhydraat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Zelden na gebruik langer dan twee weken

  • Verlaagde bloeddruk en een vertraagde hartslag. Dit merkt u aan duizeligheid. Waarschuw dan uw arts.
  • Moeite met ademhalen en benauwdheid. Waarschuw dan uw arts.
  • Beschadiging van nieren en lever. Indien u al een verminderde lever- of nierwerking heeft, raadpleeg dan uw arts.
  • Bloedafwijkingen. Er kan een tekort aan witte bloedcellen ontstaan. Dit merkt u aan een verhoogde kans op infecties, onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel. Waarschuw dan uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Als u last heeft van irritatie van de slijmvliezen, of als u de drank vies vindt smaken, kunt u de drank verdunnen met wat water of melk.
   Spoel na gebruik de mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.
  • Zetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
  • Klysma’s: ga bij voorkeur op uw zij liggen met uw onderste been gestrekt en uw bovenste been opgetrokken. Breng de lange tuit zo ver mogelijk via de anus naar binnen in de darm en knijp het flesje langzaam leeg. Haal de tuit uit de anus terwijl u het flesje ingedrukt houdt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer in de fles terugloopt. Blijf zo mogelijk 5 tot 10 minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uitkomt.
   Bij kinderen: breng de tuit van het flesje niet verder dan halverwege in. Hou na inbrengen de billen enkele minuten bij elkaar.

  Let op: chloralhydraat kan metalen voorwerpen verkleuren. Dus pas op met sieraden of metalen brilmonturen.

  Wanneer?

  Medische ingrepen of onderzoeken
  Uw arts heeft aangegeven hoeveel tijd van te voren u dit medicijn moet innemen. Dat is vaak een half uur voorafgaand aan de ingreep of het onderzoek. Zorg dat u na inname niet meer zelf moet reizen. Dit medicijn beïnvloedt namelijk de rijvaardigheid.

  Slapeloosheid
  Neem dit medicijn vlak voor het slapengaan in en niet eerder. De werking treedt namelijk binnen een halfuur in.

  Epilepsie-aanval
  Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk.

  Hoelang?
  U gebruikt dit medicijn meestal slechts een enkele keer. Als u dit medicijn dagelijks moet gebruiken, bijvoorbeeld als rustgevend middel of bij slapeloosheid, gebruik het dan niet langer dan twee weken achter elkaar. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Medische ingreep of onderzoek
  Overleg met de arts of verpleegkundige wat u dit geval moet doen.

  Slapeloosheid
  Kunt u 's nachts niet slapen en wilt u alsnog een dosis innemen? Dit kan, maar houdt u er rekening mee dat het middel in elk geval zes uur blijft werken. Als u eerder moet opstaan, kunt u moeilijk wakker worden en heeft u overdag een verminderd reactievermogen.

 • Verboden

  Autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook is er een brochure ‘Epilepsie en rijgeschiktheid’ van het Epilepsiefonds. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  *Let op: Gebruikt u dit middel als slaapmiddel? Het werkt dan alleen goed als u het af en toe gebruikt. Bij dagelijks gebruik neemt de werking af. Uw lichaam went dan aan het effect.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Gebruik geen alcohol. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Dan kan chloralhydraat nog langer dan drie dagen doorwerken. U kunt dan bijvoorbeeld nog langer geen autorijden.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn in de normale dosering kortdurend gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Bij gebruik gedurende meer dan twee weken ontstaan na stoppen ernstige ontwenningsverschijnselen. Daarom mag u het niet langer dan twee weken achter elkaar gebruiken.

 • Handelsinformatie

  Chloralhydraat is sinds 1869 internationaal op de markt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Chloralhydraat drank FNA, Chloralhydraat zetpillen FNA en Chloralhydraat klysma FNA.

Laatst gewijzigd op: 17 maart 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Chloralhydraat drank FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen