Clotrimazol/Zinkoxide-smeersel FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Clotrimazol/Zinkoxide-smeersel FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Clotrimazol/Zinkoxide-smeersel FNA zijn clotrimazol en zinkoxide in een dunne, goed smeerbare, vette zalf.

  Het smeersel werkt verkoelend, werkt tegen schimmelinfecties en beschermt de huid. Verder werkt het licht indrogend op vochtige huidaandoeningen.

  Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

  Het is te gebruiken bij schimmel- en gistinfecties van de huid, zoals voetschimmel en luiereczeem.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Irritatie van de huid, branderig gevoel, jeuk en roodheid. Meestal trekt dit in enkele dagen weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

  Zeer zelden

  • Blaasjes op de huid, stekend gevoel.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, of jeuk. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clotrimazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts of apotheker als u te veel last heeft van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
  • Voetschimmel : vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de zalf of crème 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
  • Luiereczeem: roer voor gebruik het smeersel om met een spatel. De schimmel of gist bevindt zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer het middel daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld ’s ochtends na het wassen of douchen en ’s avonds voor u gaat slapen.

  Hoe lang?
  Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn.

  • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 3 tot 4 weken, soms 6 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
  • Luiereczeem: meestal 2 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het dan alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Smeer het middel echter niet op de borsten, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

  Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Handelsinformatie

  Clotrimazol is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Canesten Skin en Canesten Foot en als het merkloze Clotrimazol. Het is zonder recept te krijgen in crème en in zalf.

  Clotrimazol wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen als het merkloze Clotrimazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA en Clotrimazol/Zinkoxide smeersel FNA.

  Verder is het voor toepassing in de vagina verkrijgbaar in vaginaalcrème en vaginaaltabletten. Deze tekst gaat alleen over de toepassing op de huid.

Laatst gewijzigd op: 19 september 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Clotrimazol/Zinkoxide-smeersel FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen