Dantrium

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Dantrium

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Dantrium
  De werkzame stof in Dantrium is dantroleen.

  Dantroleen is een spierverslapper.

  Artsen schrijven het voor bij spierkrampen door spasticiteit. Het wordt ook gebruikt bij maligne hyperthermie (aanvallen met onder andere hevige koorts).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, vooral in het begin van het gebruik als u nog niet aan het middel bent gewend

  • Sufheid, slaperigheid. Deze bijwerking is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
  • Spierzwakte door een te sterke werking van dantroleen.
  • Vermoeidheid en duizeligheid. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Maagdarmklachten, met name diarree. Zelden braken, maagpijn, misselijkheid en verlies van eetlust.

  Door met een lage dosering te beginnen en de dosering geleidelijk te verhogen heeft u minder last van bovenstaande bijwerkingen.

  Zelden

  • Zenuw- of gevoelsstoornissen, zoals onduidelijke spraak, smaakstoornissen, dubbelzien, verminderd gezichtsvermogen en een dronkemansgevoel.
  • Psychische stoornissen, zoals overdreven opgewekt zijn, nervositeit, depressiviteit en verwardheid.
  • Huiduitslag, acne en overgevoeligheid voor zonlicht. Na injectie zeer zelden galbulten of een rode huid.
  • Speekselvloed en overmatig tranen.
  • Spierpijn en pijn in de rug.
  • Moeite met ademhaling, omdat de spieren in de borstkas die nodig zijn bij de ademhaling, verslappen.
  • Minder goed kunnen plassen, de plas niet kunnen ophouden.
  • Erectiestoornissen, bijvoorbeeld impotentie.

  Zelden, na gebruik langer dan 3 maanden

  • Leverbeschadiging. U merkt dit aan lichtgele ontlasting, gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, jeuk, gele verkleuring van huid en slijmvliezen (vooral een gele verkleuring van het oogwit is opvallend). Ook een extreme vermoeidheid en lusteloosheid kunnen op den duur ontstaan. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts. Vooral vrouwen, met name gebruiksters van de anticonceptiepil, mensen boven de 35 jaar en mensen die nog andere leverbeschadigende medicijnen of alcohol gebruiken, kunnen hier last van krijgen. Indien langdurig gebruik nodig is zal de arts de leverwerking elke twee tot drie maanden controleren.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een continue effect.

  Hoe lang?

  Spierkrampen
  Meestal start u met een lage dosering en verhoogt de arts de dosis geleidelijk. Na zes tot acht weken is dan duidelijk of dit middel voldoende werkt. Indien het niet werkt, kunt u na overleg met uw arts stoppen. Werkt het middel wel, dan kunt u het middel doorgebruiken zolang u klachten heeft. Af en toe zal de arts proberen of u misschien met een lagere dosis ook voldoende werking ondervindt.

  Maligne hyperthermie
  Om koorts en spierkramp te voorkomen na een operatie begint u met innemen één tot twee dagen voor de operatie. Hier gaat u één tot drie dagen na de operatie mee door.

 • Vergeten

  Neem nooit een dubbele dosis. Bij dit geneesmiddel heeft een te hoge dosering snel schadelijke gevolgen.

  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan zes uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan zes uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

  Dit medicijn kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze zouden uw rijvaardigheid kunnen verminderen. Deze bijwerkingen zijn wazig zien, sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, stemmingswisselingen, verwardheid en spierzwakte.

  Rijd daarom geen auto gedurende de eerste week dat u dit medicijn gebruikt. Beoordeel na een week hoeveel last u van de bijwerkingen heeft. Rijd geen auto als u last van bijwerkingen heeft.

  Tips voor als u wilt autorijden

  • Meent u dat u kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Deze persoon kan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.
  • Rijd niet als u onscherp ziet.
  • Rijd niet als u suf, slaperig, duizelig, vermoeid of verward bent, last heeft van stemmingswisselingen of spierzwakte, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit medicijn in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet ’s nachts of bij slecht weer.

  Rijd geen auto als u dit medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Bovendien kan alcohol de bijwerking op de lever van dantroleen versterken. Gebruik daarom geen alcohol.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Dit middel kan in de moedermelk terechtkomen. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u dit middel slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen.

  Bij langer gebruik kunnen de spierkrampen plotseling weer terugkomen. Stop daarom nooit in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk af gedurende een tot twee weken. Raadpleeg hiervoor uw arts.

 • Handelsinformatie

  Dantroleen is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als Dantrium in capsules en als injecties.

Laatst gewijzigd op: 24 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Dantrium? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen