Duac Acne

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Duac Acne

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Duac Acne zijn benzoylperoxide en clindamycine. Het wordt gebruikt bij acne.

  Benzoylperoxide-gel werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert de overmatige groei hiervan. Bovendien remt het de groei van de acnebacterie.

  De gel is te gebruiken bij acne.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, gedurende de eerste weken van gebruik

  • Irritatie van de huid: u heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Dit gaat meestal na enkele weken over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met uw arts.

  Zelden

  • Overgevoeligheid met huiduitslag, jeuk, zwelling en eventueel vochtafscheiding. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor benzoylperoxide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrand op een met zonblock van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.

  Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Maak de huid schoon met lauw water voordat u de gel aanbrengt.
  • Smeer de gel in een dunne laag op de aangedane plekken. Masseer hem NIET in!
  • Breng de gel alleen aan op onbeschadigde huid. Vermijd contact met ogen, lippen, neus- en mondslijmvlies. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
  • Het beste kunt u beginnen met een gel met 5% benzoylperoxide, eenmaal per dag. Mocht u overgevoelig voor dit middel zijn, dan komt dat in de eerste dagen aan het licht. Na enkele dagen kunt u de gel tweemaal per dag aanbrengen. Na enkele weken kunt u beoordelen of dit voldoende effect heeft. Is dat niet het geval, dan kunt u eventueel overgaan op de sterkere gel van 10%.

  Let op: de gel kan een blekende werking hebben op het haar, de wenkbrauwen, metaal (brillen en sieraden), kleding en beddengoed.

  Wanneer?
  Het beste kunt u het middel 's avonds aanbrengen. De gel verbleekt gekleurde kleding en stoffen, dus daar kunt u bij het aanbrengen rekening mee houden (bijvoorbeeld met het beddengoed).

  Gebruik de gel ook NIET vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (in de zon of onder de zonnebank of een UV-lamp).

  Hoe lang?
  Na twee tot drie weken van gebruik kunt u resultaat verwachten. Pas na drie maanden is het effect goed te beoordelen. Als u baat heeft bij de behandeling, kunt u deze het beste voortzetten totdat de acne over is.

 • Vergeten

  Smeer dit middel dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren om iets in te halen. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt, is:

  • tretinoïne crème, een middel dat ook wordt gebruikt bij acne. U mag tretinoïne crème en benzoylperoxide huidgel niet tegelijk op de huid aanbrengen. Ze verminderen elkaars werking. Als u het allebei moet gebruiken: smeer de benzoylperoxide-gel overdag en de tretinoïne crème vóór de nacht.
 • Zwangerschap

  U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Huidgel met benzoylperoxide is sinds 1980 in Nederland verkrijgbaar. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Benzac W en als het merkloze Benzoylperoxide.

  Benzoylperoxide wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Acnecare en Duac Acne.

Laatst gewijzigd op: 08 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Duac Acne? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen