Geroxalen

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Geroxalen

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Geroxalen
  De werkzame stof in Geroxalen is methoxsaleen.

  Methoxsaleen behoort tot de groep geneesmiddelen die psoralenen worden genoemd.

  Artsen schrijven het voor bij psoriasis en bij vitiligo als onderdeel van een PUVA-behandeling.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Misselijkheid, dit kunt u voorkomen of verminderen door het middel in te nemen met melk of wat eten. Als dit niet voldoende helpt, kan uw arts aanraden het middel in te nemen in 2 gelijke porties met een tussenpoos van ongeveer 30 minuten.

  Soms

  • Huiduitslag, jeuk en overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor de kans op ernstige huiduitslag groter wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u tot minstens acht uur na de behandeling onbedekte huidgedeelten beschermt tegen zonlicht met een hoge beschermingsfactor of kleding draagt die geen licht doorlaat. Dek de ogen af met een zonnebril die beschermt tegen UVA en vermijd direct zonlicht.
  • Duizeligheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.

  Zelden

  • Vocht vasthouden. U merkt dit vooral doordat u dikke enkels krijgt, uw lichaamsgewicht toeneemt of dat u benauwd wordt. Heeft u hier last van raadpleeg dan uw arts.

  Zeer zelden

  • Psychische klachten, zoals depressie, zenuwachtigheid en slapeloosheid. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts.
  • Epilepsie. Het flikkerende licht van de UVA-lichtbron kan epileptische aanvallen uitlokken. Meld uw arts voorafgaand aan de behandeling dat u epilepsie heeft.
  • Bij mensen met porfyrie: een UVA-behandeling kan de huidsymptomen(zoals blaarvorming en wonden) bij porfyrie verergeren. Meld uw arts voorafgaand aan de behandeling dat u porfyrie heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Capsules: kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
  • Badvloeistof: in het ziekenhuis neemt u 10 minuten lang een bad met badvloeistof met methoxsaleen.

  Wanneer?

  • Capsules: neem methoxsaleen één uur voor een behandeling met UVA-licht. Dit is meestal maximaal drie keer per week. Neem methoxsaleen in tijdens een maaltijd of met wat voedsel.
  • Badvloeistof: neem het bad een half uur voor de behandeling met UVA-licht.

  Hoe lang?
  Een PUVA-behandeling wordt voortgezet totdat alle aangedane plekken verdwenen zijn. Dit kan een aantal maanden duren.

  Daarna zal uw arts de behandeling in een aantal maanden langzaam afbouwen, door het aantal behandelingen per week te verminderen. Als gedurende twee maanden geen klachten zijn opgetreden, zal uw arts de behandeling waarschijnlijk stoppen.

 • Vergeten

  De dosis methoxsaleen in capsules neemt u meestal één uur voor een behandeling met UVA-licht. Raadpleeg uw arts als u de dosis vergeten bent. Mogelijk kan het tijdstip waarop u wordt behandeld, worden verplaatst.

 • Verboden

  autorijden?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Gebruik geen alcohol op de dagen van de behandeling. Alcohol vermindert de afbraak van methoxsaleen, waardoor bijwerkingen kunnen verergeren.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik dus effectieve anticonceptie tijdens de behandeling met dit middel en tot drie maanden na het einde van de behandeling. Raadpleeg uw arts als u er over denkt om zwanger te worden, mogelijk kan uw arts een ander middel voorschrijven dat u wel kunt gebruiken.

  Bovendien kan dit middel ook schadelijk zijn voor zaadcellen van de man die wordt behandeld met methoxsaleen. Zorg ervoor dat uw partner niet zwanger wordt tijdens de behandeling tot drie maanden na het einde van de behandeling.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of methoxsaleen overgaat in de moedermelk en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u tijdelijk een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Methoxsaleen is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Geroxalen in capsules en als het merkloze Methoxsaleen als badvloeistof.

Laatst gewijzigd op: 07 februari 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Geroxalen? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen