Hydroxyzine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hydroxyzine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Hydroxyzine is hydroxyzine.

  Hydroxyzine is een anti-allergiemedicijn.

  Artsen schrijven het voor bij jeuk door allergie.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid. Hierdoor zijn uw reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor u een grotere kans heeft op ongelukken. Ongelukken kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden in het verkeer, bij het beklimmen van een ladder, bedienen van apparaten of bij bewakings- en controlewerkzaamheden. Maar u heeft bijvoorbeeld ook meer kans te vallen als u ’s nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan.

  Zelden

  • Droge mond, keel of neus. Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
  • Hoofdpijn.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid en oorsuizen. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, diarree en verstopping. Als u last heeft van deze bijwerkingen neem hydroxyzine dan in met wat voedsel.
  • Koorts en malaise.
  • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, onrust, zenuwachtigheid, irritatie, beven en onzekere gang bij het lopen. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
  • Hartkloppingen, versnelde hartslag, blozen, lage bloeddruk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Dubbelzien, wazig zien, en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw bij deze klachten uw arts.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid of flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of een ernstige huidafwijking. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn en soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Bij mannen: pijnlijke en lang aanhoudende erectie. Een erectie die langer dan drie uur duurt kan de zwellichamen en bloedvaten in de penis beschadigen. Neem contact op met een arts als de erectie langer dan drie uur duurt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn ten minste drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  Heeft u altijd last van allergie of jeuk, neem het dan elke dag in. Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.

  Hoe lang?
  Bij allergie of jeuk kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.
  Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

 • Vergeten
  • Als u dit medicijn één keer per dag voor het slapengaan gebruikt: kunt u 's nachts niet slapen van de jeuk en wilt u alsnog een tablet innemen? Dit kan, maar houd er rekening mee dat het medicijn lang blijft werken. Zeker acht uur en vaak wel tien uur of langer. U kunt dan moeilijk wakker worden en heeft overdag een verminderd reactievermogen.
  • Als u dit medicijn twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla hem dan over.
  • Als u dit medicijn drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla hem dan over.
 • Verboden

  autorijden?

  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.
  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan hydroxyzine, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden en uw coördinatie- en beoordelingsvermogen kunnen sterk afnemen. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.


  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende:

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast hydroxyzine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

  Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor hydroxyzine vinden.

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn, zoals loratadine, gebruiken.

  Is dit niet mogelijk en zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hydroxyzine tijdens de zwangerschap enkele dagen in een normale dosering gebruiken. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind. Meld in ieder geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wil worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Hydroxyzine is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Hydroxyzine in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Hydroxyzine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen