Koortslipcrème

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Koortslipcrème

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Koortslipcrème
  De werkzame stof in Koortslipcrème is aciclovir.

  Aciclovir is een virusremmer. Het is te gebruiken bij een koortslip en herpes genitalis.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Een branderig of stekend gevoel. De behandelde plek kan jeuken, uitdrogen en gaan schilferen. Neem contact op met uw art als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet afnemen maar juist verergeren.
  • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er een benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze crème. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  Koortslip

  • Breng de crème op de aangedane plekken aan.
  • Vermijd contact van de crème met de slijmvliezen, zoals van mondholte en de ogen. De crème kan slijmvliezen namelijk gemakkelijk irriteren.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat zowel de crème als het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk via uw vingers op uzelf (genitale herpses) of op anderen overdragen. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of knuffelen met baby's.

  Genitale herpes

  • Breng de crème op de aangedane plekken aan. Zorg ervoor dat u de crème niet onnodig op de slijmvliezen aanbrengt, omdat u dan eerder last van irritatie krijgt.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat de crème en het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk op uzelf (koortslip) of op anderen overdragen. Blijf zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus gedurende de klachten geen genitaal contact. Een condoom beschermt wel enigszins, maar niet voldoende, tegen besmetting.

  Wanneer?
  Begin met smeren zodra de eerste verschijnselen, zoals tinteling, zich voordoen. Dat is het moment waarop het virus nog aan het groeien is. Meestal moet u dit medicijn 5 keer per dag gebruiken, met steeds een tussenpoos van ongeveer 4 uur. 's Nachts kunt u dan volstaan met één dosis voor het slapengaan en de volgende dosis nadat u bent opgestaan

  Hoe lang?
  Een kuur duurt 4 tot 5 dagen. Start tijdig met de kuur, onderbreek hem niet en maak hem helemaal af, ook als de klachten minder zijn geworden. Anders is de kans dat u er baat bij heeft erg klein. Merkt u na afloop van de kuur geen effect en keert de infectie regelmatig terug, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.

 • Vergeten

  U gebruikt dit middel om de 4 uur: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Breng dan de crème alsnog aan. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla dan de vergeten dosis over. Een dubbele hoeveelheid smeren heeft geen zin.

  Probeer u aan het schema te houden. Alleen bij regelmatig smeren heeft u kans dat de crème effect heeft.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

 • Zwangerschap

  Een kuur van 5 dagen kunt u veilig gebruiken. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  Het is beter de kuur volledig af te maken. Een kuur duurt 5 tot 10 dagen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Aciclovir is sinds 1981 internationaal op de markt. Voor gebruik bij een koortslip is het in een crème zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Koortslipcrème, Zovirax koortslipcrème en het merkloze Aciclovir crème.

  Het is ook te verkrijgen in tabletten en drank, zie hiervoor de tekst aciclovir om in te nemen.

  Het is ook te verkrijgen in oogzalf, zie hiervoor de tekst aciclovir in het oog.
  Het is ook verkrijgbaar in infusen.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Koortslipcrème? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen