Lidocaïne/Zinkoxide-smeersel FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lidocaïne/Zinkoxide-smeersel FNA

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    De werkzame stoffen in Lidocaïne/Zinkoxide-smeersel FNA zijn lidocaïne en zinkoxide in een dunne, goed smeerbare, vette zalf.

    Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht jeuk en pijn. Zinkoxidesmeersel heeft een licht jeukstillend effect en zorgt ervoor dat de blaasjes indrogen.

    Lidocaïne maakt de huid gevoelloos.

    Het wordt gebruikt bij pijn en jeuk, zoals jeuk bij insectenbeten, pijn en branderigheid bij aambeien en anusscheurtjes, en bij zenuwpijn.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel soms bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid. Als de lidocaïne is uitgewerkt, kunt u het merken aan meer jeuk of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

    Zeer zelden

    • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter en ook altijd op het etiket van de apotheek.

    Hoe?
    Laat dit medicijn niet in uw oog komen. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Gebruik bij voorkeur een vingercondoom, dit is een hoesje dat u over de vinger kunt aanbrengen. Het is verkrijgbaar in de apotheek. Komt het per ongeluk in het oog spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.

    • Jeuk en pijn. Smeer dit medicijn dun op de jeukende of pijnlijke plekken. Smeer het alleen op een intacte huid, dus niet op open plekken en wondjes. Het remt namelijk de genezing van wondjes.
    • Aambeien en anaalscheurtjes. Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de crème of zalf dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de crème dan wat dieper in de anus brengen.
    • Zenuwpijn. Hiervoor kunt u zalf, crème, gel of een pleister gebruiken. Breng aan op een droge, onbeschadigde huid. De gel kunt u ook op de slijmvliezen aanbrengen. Laat de pleister niet langer dan 12 uur zitten en wacht daarna weer 12 uur voordat u een nieuwe pleister opplakt. Gebruik niet meer dan 3 pleisters tegelijk.

    Wanneer?

    • Aambeien. Breng de crème of zalf 's ochtends en 's avonds aan en na elke ontlasting.
      Anusscheurtjes. Breng de crème of zalf ’s ochtends en ’s avonds aan en zo mogelijk voor elke ontlasting.

    Hoe lang?

    • Jeuk en pijn. Heeft u dit medicijn langer dan 2 weken nodig? Raadpleeg dan uw arts.
    • Aambeien en anusscheurtjes. Heeft u na 4 weken nog klachten? Raadpleeg dan uw arts.
    • Zenuwpijn. Als u na enkele dagen geen verbetering merkt, heeft het geen zin dit medicijn nog langer te gebruiken.
  • Vergeten

    Gebruik het medicijn weer als u het nodig heeft.

  • Verboden

    autorijden en alcohol drinken?
    Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

    alles eten?
    Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Bij aambeien is het wel verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hard hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

  • Wisselwerking

    U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

    Borstvoeding
    U kunt dit medicijn veilig gebruiken, behalve op de tepels. Lidocaïne kan de mond van de baby tijdelijk gevoelloos maken. Als u dit middel tegen pijnlijke tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

  • Handelsinformatie

    Lidocaïne is sinds 1947 internationaal op de markt.

    Lidocaïne is voor op de huid op recept verkrijgbaar in crème, gel en spray en zonder recept in zalf. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Xylocaïne en als het merkloze Lidocaïne vaselinecrème FNA en Lidocaïnegel FNA.

    Er zijn ook lidocaine pleisters, onder de merknaam Versatis. Deze pleisters zijn officieel niet in Nederland in de handel, maar zijn op speciaal verzoek van de voorschrijvende arts door de fabrikant te leveren. De arts moet in dit verzoek verklaren waarom hij dit middel voor u wil voorschrijven. Dit heet een artsenverklaring. De apotheek heeft de artsenverklaring nodig om het bij de fabrikant te bestellen. U krijgt het dan via de apotheek.

    Lidocaïne wordt ook op de huid gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Emla (zie de tekst lidocaïne met prilocaïne op de huid), Lidocaïne-levomenthol gel FNA en Theranal (zie de tekst lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien), TriAnal (met triamcinolonacetonide), als het merkloze Lidocaïne/Zinkoxide smeersel FNA en in combinatie met tetracaïne (zie de tekst lidocaïne met tetracaïne op de huid).

Laatst gewijzigd op: 03 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Lidocaïne/Zinkoxide-smeersel FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen