Lioresal

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lioresal

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Lioresal
  De werkzame stof in Lioresal is baclofen.

  Baclofen is een spierverslapper.

  Artsen schrijven het voor bij spierkrampen door spasticiteit, dystonie, amyotrofische laterale sclerose (ALS) en door multiple sclerose.

  Het wordt ook gebruikt bij aangezichtspijn (een soort zenuwpijn), bij alcoholverslaving en bij hik.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, vooral in het begin van het gebruik als u nog niet aan het middel gewend bent

  • Slaperigheid en sufheid. Deze bijwerkingen zijn vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
  • Te sterke werking, waardoor de spieren onvoldoende kracht hebben. De dosering moet dan worden aangepast. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree of juist verstopping en verminderde eetlust. Misselijkheid kunt u voorkomen door het middel met wat voedsel of melk in te nemen.
  • Droge mond.
  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. De duizeligheid kan ook ontstaan door een verlaagde bloeddruk. Heeft u hier last van, dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog. Of door ademhalingsproblemen.
  • Wazig zien.
  • Veranderingen van stemming, zoals verwardheid, neerslachtigheid en slapeloosheid. Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Bij mensen met depressiviteit kan de aandoening verergeren.
  • Dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Raadpleeg in dat geval uw arts. Bij mensen met psychotische klachten kan de aandoening verergeren.
  • Epileptische aanvallen. Mensen met epilepsie hebben kans op een toename van het aantal aanvallen. Overleg hierover met uw arts.
  • Incontinentie of juist moeilijk kunnen plassen.
  • Galbulten.
  • Koorts, pijn en rillingen.

  Raadpleeg bij bovenstaande bijwerkingen uw arts.

  Zeer zelden

  • Doof of tintelend gevoel in de ledematen.
  • Onduidelijke spraak.
  • Impotentie.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem de tabletten in bij het eten, met wat voedsel of melk. Hiermee voorkomt u eventuele misselijkheid.

 • Vergeten

  Het is niet schadelijk als u een dosis mist. Maar als u het middel al enkele weken gebruikt, bent u er aan gewend geraakt en kunt u bij de vergeten tablet last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan een uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

  Dit medicijn kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze zouden uw rijvaardigheid kunnen verminderen. Daarom wordt autorijden afgeraden als deze bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn wazig zien, sufheid, slaperigheid, verwardheid, duizeligheid, een verminderde spierkracht en een verminderd reactie- en concentratievermogen. Beoordeel zelf of u last van deze bijwerkingen heeft en rijd in dat geval geen auto. Houd rekening met onderstaande tips als u besluit te gaan autorijden.

  Tips voor als u wilt autorijden

  • Meent u dat u kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Deze persoon kan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.
  • Rijd niet als u onscherp ziet.
  • Rijd niet als u suf, slaperig, verward of duizelig bent, last heeft van verminderde spierkracht, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit medicijn in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet ’s nachts of bij slecht weer.

  Rijd geen auto als u dit medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

  Gebruikt u dit middel tegen alcoholverslaving? Gebruik dan geen alcohol.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen met de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

  • andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in zeer kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Met bepaalde voorzorgsmaatregelen, kunt u vaak toch borstvoeding geven. Raadpleeg hiervoor uw arts.

 • Stoppen

  Als u dit middel slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan in het algemeen geen ontwenningsverschijnselen op.

  Bij langer gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, zoals hallucinaties, spierkrampen en hartkloppingen. Stop daarom nooit in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk gedurende een tot twee weken af. Raadpleeg hiervoor uw arts.

 • Handelsinformatie

  Baclofen is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als Lioresal en als het merkloze Baclofen in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 24 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Lioresal? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Multiple Sclerose (MS)

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen, of neuronen, in de hersenen en in het ruggenmerg. De meeste zenuwen in het lichaam zijn omhuld met myeline, een vettige stof. Dankzij myeline gaan de elektrische impulsen die de zenuwen uitzenden helderder, sneller en doelmatiger door de neuronen.

Multipele sclerose (MS) is een auto-immuunziekte; dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen zichzelf keert. Door deze auto-immuunreactie raken de beschermende myelinehulzen op meerdere plaatsen in het zenuwstelsel ontstoken en worden ze uiteindelijk vernietigd. Deze vernietiging van myeline wordt demyelinisatie genoemd.

Door dit vernietigingsproces verslechtert de werkzaamheid van de zenuwsignalen die de neuronen uitzenden. De signalen worden trager en raken verminkt of geblokkeerd, en hierdoor ontwikkelen zich de symptomen van multipele sclerose.

MS kan uiteenlopende symptomen hebben, afhankelijk van de plek waar myelinebeschadiging plaatsvindt. Veel voorkomende symptomen zijn verlies van spiercoördinatie, verminderd gezichtsvermogen, een verdoofd of tintelend gevoel in de armen of benen, vermoeidheid en incontinentie.

Deze ziekte is vaak moeilijk medisch te herkennen, omdat de symptomen, die enkele dagen maar ook maandenlang kunnen aanhouden, zonder enige regelmaat kunnen opkomen en verdwijnen.

Multiple Sclerose (MS)

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen, of neuronen, in de hersenen en in het ruggenmerg. De meeste zenuwen in het lichaam zijn omhuld met myeline, een vettige stof. Dankzij myeline…

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen, of neuronen, in de hersenen en in het ruggenmerg. De meeste zenuwen in het lichaam zijn omhuld met myeline, een vettige stof. Dankzij myeline gaan de elektrische impulsen die de zenuwen uitzenden helderder, sneller en doelmatiger door de neuronen.

Multipele sclerose (MS) is een auto-immuunziekte; dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zich tegen zichzelf keert. Door deze auto-immuunreactie raken de beschermende myelinehulzen op meerdere plaatsen in het zenuwstelsel ontstoken en worden ze uiteindelijk vernietigd. Deze vernietiging van myeline wordt demyelinisatie genoemd.

Door dit vernietigingsproces verslechtert de werkzaamheid van de zenuwsignalen die de neuronen uitzenden. De signalen worden trager en raken verminkt of geblokkeerd, en hierdoor ontwikkelen zich de symptomen van multipele sclerose.

MS kan uiteenlopende symptomen hebben, afhankelijk van de plek waar myelinebeschadiging plaatsvindt. Veel voorkomende symptomen zijn verlies van spiercoördinatie, verminderd gezichtsvermogen, een verdoofd of tintelend gevoel in de armen of benen, vermoeidheid en incontinentie.

Deze ziekte is vaak moeilijk medisch te herkennen, omdat de symptomen, die enkele dagen maar ook maandenlang kunnen aanhouden, zonder enige regelmaat kunnen opkomen en verdwijnen.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen