Lotio alba FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lotio alba FNA

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    Lotio Alba
    Lotio alba is een lotion op waterbasis. De werkzame bestanddelen zijn zinkoxide en talk. Er bestaat ook een zinkoxidelotion met alcoholbasis. Deze heet Lotio alba spirituosa. Zinkoxidelotion werkt verkoelend, jeukstillend en indrogend.

    Zinkoxide beschermt de huid en werkt licht indrogend. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook jeukstillend en verkoelend.

    Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, luiereczeem, jeuk, koortslip, aambeien, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis.

  • Bijwerkingen

    Zinkoxide op de huid geeft vrijwel geen bijwerkingen. De bijwerkingen zijn verder afhankelijk van de basis (de soort zalf) waar de zinkoxide in is verwerkt.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Zelden, bij gebruik bij wondverzorging

    • Irritatie van de wondrand. Doorligplekken moeten zeer zorgvuldig worden behandeld. Overleg hierover met uw arts of uw verpleegkundige.

    Bij gebruik van zinkoxideschudsel op alcoholbasis (lotio alba spirituosa)

    Regelmatig

    • Prikkeling van de huid, met name op open wondjes, irritatie, uitdroging van de huid door de aanwezigheid van alcohol.

    Bij gebruik van zinkoxideschudsel (lotio alba) en Zinkoxide strooipoeder

    Zelden

    • Slechte wondgenezing als talk in wondjes komt. Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.

    Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

    Hoe?
    Let op: dit medicijn kan vlekken in kleding of linnengoed veroorzaken. Gebruik daarom een gaasje of verband, zodat dit huidmiddel niet op kleding of beddengoed komt.

    Zinkoxidezalf (zinkzalf) of -crème
    Smeer de zalf of crème dun op. Dek de huid daarna eventueel af met een gaasje of verband. U voorkomt hiermee dat de zalf of crème op kleding of beddengoed komt. Eventuele resten zalf of crème kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

    ZOK-zalf (zinkoxide-kalkwaterzalf)
    Roer de zalf voor gebruik om met een spatel. Breng in een dunne laag aan. Dek de huid daarna af met scheurlinnen of Engels pluksel. U kunt ook de ZOK-zalf met een spatel op een verband smeren en dit op de huid aanbrengen. Eventuele resten ZOK-zalf kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

    Zinkoxidepasta
    Breng een dunne laag pasta met een spatel op de huid aan, dek de huid daarna af met scheurlinnen of Engels pluksel. U kunt ook de pasta met een spatel op een verband smeren en dit verband op de huid aanbrengen. Eventuele resten pasta kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

    Zinkoxidesmeersel (zinkolie)
    Roer voor gebruik het smeersel om met een spatel. Breng het smeersel voorzichtig op de huid aan. Eventuele resten smeersel kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

    Zinkoxideschudsel (lotio alba)
    Schud de fles voor gebruik goed om. Breng de lotion met een watje op de huid aan en laat indrogen. Voordat u nieuwe lotion aanbrengt, kunt u resten poeder verwijderen met een tissue of gaasje met olie.

    Zinkoxidezalf of -crème tegen aambeien
    Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de zalf of crème op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de zalf of crème dan wat dieper in de anus brengen.

    Wanneer?
    U kunt zinkoxide op de huid naar behoefte aanbrengen. Meestal is 2 keer per dag voldoende.

    Hoe lang?
    U kunt zinkoxide op de huid toepassen zolang u het nodig heeft.

  • Vergeten

    Breng zinkoxide op de huid dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.

  • Verboden

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Bij dit huidmiddel zijn hiervoor geen beperkingen.

  • Wisselwerking

    Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende wegsmeert.

    Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

  • Zwangerschap

    U kunt zinkoxide op de huid veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

  • Handelsinformatie

    Zinkoxide wordt in veel preparaten voor op de huid toegepast. Het wordt verwerkt in zalven, crèmes, smeersels, lotions, strooipoeders en pasta's. Zinkoxide wordt al heel lang gebruikt in huidpreparaten.

    Behalve producten die de apotheek zelf maakt of laat bereiden, is het ook verkrijgbaar onder verschillende merknamen zoals Daroderm zinkzalf, Zinkolie en Zinkzalf.

    Het is ook verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen als het merkloze Miconazol/Zinkoxide smeersel FNA, Miconazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Clotrimazol/zinkoxide smeersel FNA, Clotrimazol/zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Tetracycline/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA, Lidocaïne/Zinkoxide smeersel FNA, Tetracycline/Zinkoxide smeersel FNA, Levomenthol/Zinkoxide schudsel FNA en Koolteer/Zinkoxide pasta FNA, Calamineschudsel FNA (zie de tekst Calamineschudsel) en onder de merknaam Nestosyl (zie de tekst Pramocaïne met zinkoxide op de huid).

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Lotio alba FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen