Miconazol/Zinkoxide-kalkwaterzalf FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Miconazol/Zinkoxide-kalkwaterzalf FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Miconazol/Zinkoxide-kalkwaterzalf FNA zijn miconazol en zinkoxide in een dunne, goed smeerbare, vette zalf.

  De zalf werkt verkoelend, werkt tegen schimmelinfecties en beschermt de huid. Verder werkt het licht indrogend en samentrekkend op vochtige huidaandoeningen.

  Miconazol is een antischimmelmiddel.

  Het is te gebruiken bij schimmel- en gistinfecties van de huid, zoals voetschimmel, schimmelnagels en luiereczeem. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals acne.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Irritatie van de huid, branderig gevoel of jeuk. Meestal trekt dit in enkele dagen vanzelf weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, rode plekken, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
   In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. Ook ontstaat in zeldzame gevallen een ernstige huidafwijking met blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddelllijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor miconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts of apotheker als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Gebruik de crème of zalf bij huidinfecties, voetschimmel en luiereczeem, de tinctuur op schimmelnagels en strooi bij voetschimmel of schimmelnagels het poeder in uw sokken en schoenen. Gebruik de combinatie met benzoylperoxide bij acne.

  • Huidinfecties en luiereczeem: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
  • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
  • Schimmelnagels: houd de nagels zo kort mogelijk. Vóór elke toepassing goed schoonmaken. Als na 2 tot 3 weken de nagel loslaat, doorgaan met de behandeling tot een nieuwe, gezonde nagel is aangegroeid. Dat duurt circa acht maanden.
  • Acne: test eerst of uw huid de crème verdraagt door de eerste dagen een klein oppervlak te behandelen. Als het goed gaat, kunt u een groter gebied behandelen. Maak de huid schoon met lauw water voordat u de crème aanbrengt. Smeer de crème in een dunne laag op de aangedane plekken.

  Wanneer?
  U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het douchen en/of 's avonds voor u gaat slapen.

  Hoe lang?
  Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren.

  • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 2 tot 6 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
  • Luiereczeem: meestal 2 weken. Doorsmeren tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
  • Nagelinfecties: meestal 8 maanden, ook als de geinfecteerde nagel al eerder is losgekomen. Deze lange periode is nodig om een nieuwe gezonde nagel te laten aangroeien.
  • Acne: meestal 4 tot 12 weken.
 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het dan alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen zijn:

  • antistollingsmiddelen, namelijk fenprocoumon en acenocoumarol. Miconazol versterkt het effect van deze medicijnen. Uw arts zal miconazol vervangen door een ander medicijn. Neem hierover contact op met uw arts.

  Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

  Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Handelsinformatie

  Miconazol is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Daktarin, Dermacure en als het merkloze Miconazolnitraat en Miconazol zalf FNA. Het is te verkrijgen in strooipoeder, crème, zalf en tinctuur.

  Miconazol wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Daktacort en Acnecare en als het merkloze Miconazol/hydrocortison, Miconazol/Zinkoxide smeersel FNA en Miconazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA.

Laatst gewijzigd op: 19 september 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Miconazol/Zinkoxide-kalkwaterzalf FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen