Mimpara

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Mimpara

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    De werkzame stof in Mimpara is cinacalcet.

    Cinacalcet beïnvloedt de werking van de bijschildklieren.

    Het wordt gebruikt bij bepaalde bijschildklierziekten en bepaalde nierziekten.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • Misselijkheid en braken. Dit gaat over als u gewend raakt aan het medicijn. Overleg met uw arts als u last blijft houden.

    Zelden

    • Gebrek aan eetlust, een slap gevoel en duizeligheid.
    • Te weinig calcium in het bloed.
      Krijgt u last van jeuk of tintelingen op de huid, onverklaarbare spierpijn, spierkrampen, spierschokken, hartkloppingen of een overslaand hart? Waarschuw dan uw arts. Deze verschijnselen kunnen duiden op te weinig calcium. De arts zal uw bloed regelmatig op de hoeveelheid calcium laten controleren.

    Zeer zelden

    • Minder mannelijk geslachtshormoon (testosteron). Dit zal vooral te merken zijn als u al weinig testosteron heeft, zoals vaak voorkomt bij mensen met nierziekten.
    • Diarree, winderigheid of buikpijn.
    • Epileptische toevallen.
    • Duizeligheid, vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Dit kan het gevolg zijn van een lagere bloeddruk. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben.
    • Broze botten. Om dit te voorkomen zal uw arts de hoeveelheid parathormoon in uw bloed blijven controleren.
    • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of galbulten. En ernstige overgevoeligheid is te herkennen aan een opgezwollen gezicht en benauwdheid. Waarschuw dan meteen een arts of ga naar een Eerste-Hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u allergisch bent voor cinacalcet. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

    Hoe?
    Tabletten heel doorslikken met een half glas water.

    Wanneer?
    Neem de tabletten tijdens of net na het eten. De werkzame stof wordt dan beter in het bloed opgenomen. Bovendien heeft u minder kans op misselijkheid.

    Hoelang?
    U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan calcium aanwezig is.

  • Vergeten

    Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Bent u toch een dosis vergeten?

    • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in bij een maaltijd of met wat voedsel. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in bij een maaltijd of met wat voedsel. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Verboden

    autorijden?
    Duizeligheid en een zwak gevoel komen soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

    alles eten of alcohol drinken?
    Cinacalcet beïnvloedt de hoeveelheden fosfaat en calcium in uw bloed. Het is belangrijk dat uw dieet daarop is aangepast. Volg hiervoor de adviezen van uw arts of diëtist.

  • Wisselwerking

    Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

    De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

    • De antibiotica van het macrolide-type erytromycine en claritromycine,
      de antischimmel-medicijnen itraconazol, ketoconazol en voriconazol en
      de medicijnen tegen hiv-infectie lopinavir en ritonavir.
      Deze medicijnen versterken de werking van cinacalcet. Als u deze medicijnen gebruikt moet de arts de hoeveelheid calcium in uw bloed extra controleren. Overleg hierover met uw arts.

    Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

    Borstvoeding
    Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Stop alleen na overleg met uw arts.

  • Handelsinformatie

    Cinacalcet is sinds 2004 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Mimpara in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 02 december 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Mimpara? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen