Naltrexon

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Naltrexon

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Naltrexon
  De werkzame stof in Naltrexon is naltrexon.

  Naltrexon is een ontwenningsmiddel.

  Artsen schrijven het voor bij verslaving aan alcohol of opiaten (verdovende middelen) en bij jeuk.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Misselijkheid, buikpijn, buikkrampen en zelden diarree of verstopping. Als u dit middel tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op deze bijwerking.

  Soms

  • Slaapstoornissen, onrust, nervositeit en angstgevoelens.
  • Gewrichts- en spierpijn.
  • Hoofdpijn.

  Zelden

  • Verminderde eetlust.
  • Huiduitslag.
  • Duizeligheid
  • Impotentie en vertraagde zaadlozing.

  Zeer zelden

  • Na het stoppen van alcoholgebruik kunnen 6-48 uur na epileptische aanvallen optreden bij mensen met epilepsie. Neem contact op met uw arts als u wilt stoppen met het alcoholgebruik.

  Bij gebruik van opiaten (zoals heroïne, morfine of methadon)
  Als u veel grotere hoeveelheden opiaat gebruikt dan u gewend was, om zo het effect van naltrexon te doorbreken, heeft u een grote kans op een overdosis.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Zonder kauwen met een half glas water innemen. Als u het tijdens het eten of met wat voedsel inneemt, heeft u minder kans op maagdarmklachten.

  Wanneer?

  • Soms schrijft de arts een dagelijkse dosering voor, soms een van drie keer per week (bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag, waarbij u dan vrijdag een hogere dosering gebruikt).
  • Ten minste zeven dagen na het stoppen met morfineachtige pijnstillers of heroïne en ten minste tien dagen na stoppen met methadon. Als u eerder begint, kunnen ernstige ontwennningsverschijnselen ontstaan. Soms kan het wel eerder worden gebruikt, maar dan in combinatie met andere medicijnen.
  • Om te bepalen of u niet onlangs een van dergelijke middelen heeft gebruikt, wordt eerst met een injectie van een korter werkend middel (Naloxon) gekeken of ontwenningsverschijnselen ontstaan. Is dit niet het geval, dan kunt u met het gebruik starten.

  Hoe lang?

  • Verslaving: eerst gedurende drie maanden, vaak langer. Na stoppen met dit middel kan het effect nog vier maanden voortduren.
  • Jeuk: behandeling is meestal langdurig, afhankelijk van de aandoening die de jeuk veroorzaakt.
 • Vergeten
  • U gebruikt dit middel eenmaal per dag. Neem de tablet dan alsnog in, behalve als u de volgende tablet binnen acht uur moet innemen. Sla in dat geval de tablet(ten) over.
  • U gebruikt dit middel driemaal per week, waarvan de derde dosis hoger is. Neem de tablet dan alsnog in, behalve als u de volgende tablet binnen zestien uur hoort in te nemen. Verschuif in dat geval de dag van de volgende tablet. De derde dosis neemt u gewoon weer op de oude dag. Bent u de hogere dosering vergeten, die u voor drie dagen slikt, en merkt u dat op de laatste dag, neem dan een derde van de dosering en vervolg uw normale schema.
 • Verboden

  autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid en vermoeidheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Pas nadat u gedurende een paar dagen dezelfde dosering gebruikt heeft, mag u weer autorijden.

  Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Let op: ook een (eerdere) behandeling voor een verslaving aan alcohol of opiaten kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Voor de toepassing jeuk en verslaving aan opiaten zijn hiervoor geen beperkingen.

  Bij alcoholverslaving: bedenk dat dit middel is bedoeld om de behoefte aan alcohol tegen te gaan. Gebruik dus geen alcohol. Bedenk ook dat gebruik van alcohol de rijvaardigheid vermindert.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.

  Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is het volgende. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  • Morfineachtige pijnstillers of opiaten hebben minder effect gedurende ongeveer 3 dagen na inname van de laatste tablet. Het is daarom belangrijk een waarschuwing bij u te dragen als u naltrexon gebruikt. In geval van nood kan uw arts daar dan rekening mee houden. Een dergelijke behandeling vereist intensieve medische controle.
  • Gebruikt u al morfineachtige pijnstillers, heroïne, of methadon, dan hebben deze minder effect, en kan naltrexon onthoudingsverschijnselen geven. Raadpleeg uw arts.
  • Na afloop van de behandeling kunt u gevoeliger zijn voor opiaten. Dus sterker reageren op morfineachtige pijnstillers, heroïne en methadon.
  • Nalmefeen, een ontwenningsmiddel. Natrexon kan de werking van nalmefeen tegengaan. Het kan juist om deze reden worden gebruikt bij overdosering. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Het kan schadelijk zijn voor de baby. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of het in de moedermelk komt en dan bijwerkingen bij het kind kan geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  Indien nodig, kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Voor een goed effect is het echter belangrijk dit middel consequent te blijven innemen.

 • Handelsinformatie

  Naltrexon is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Naltrexon in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 03 maart 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Naltrexon? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen