Neurontin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Neurontin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Neurontin
  De werkzame stof in Neurontin is gabapentine.

  Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

  Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van epilepsie en bij zenuwpijn. Soms wordt het gebruikt bij het pijnsyndroom posttraumatische dystrofie, bij hik en spierkrampen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Slaperigheid, sufheid, vermoeidheid, duizeligheid en koorts. Wanneer u last heeft van één van deze bijwerkingen, overleg hierover met uw arts. Als u last heeft van myasthenia gravis (een spierziekte), kan deze verergeren. Overleg ook dan met uw arts.
  • Onzekere gang bij het lopen.

  Zelden

  • Trillende handen, spastische bewegingen en problemen met het uitspreken van woorden.
  • Hoofdpijn en niet lekker of slap voelen.
  • Wazig zien, dubbelzien of andere oogproblemen.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, winderigheid, diarree of verstopping.
  • Droge mond. Hierdoor kunnen sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte ontstaan. Poets of flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
  • Doof of tintelend gevoel in de ledematen.
  • Gewichtstoename.
  • Verwardheid en geheugenstoornissen.
  • Gedrags- en stemmingsveranderingen. Dit kan variëren van slapeloosheid, nervositeit en angst tot depressieve gevoelens.
  • Kleine onderhuidse bloedinkjes. Raadpleeg hierbij uw arts.
  • Kortademigheid, hoesten, infecties van de luchtwegen (longen, neus of keel). Het aantal witte bloedlichaampjes kan afnemen, waardoor de lichaamseigen afweer vermindert. U bent dan bevattelijker voor infecties. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
  • Acne (vettige huid met puistjes).
  • Vasthouden van vocht in armen en benen, verhoogde bloeddruk, blozen.
  • Spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn en spiertrekkingen.
  • Erectieproblemen.

  Zeer zelden

  • Allergische reactie, dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Vermoedt u dat u overgevoelig bent voor dit middel, raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor gabapentine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Een heel enkele keer is allergie ernstig. De huiduitslag gaat dan gepaard met blaren. Ook kan een zeldzame maar ernstige vorm van allergie ontstaan die zich uit als zwellingen van gezicht, keel en mond. Neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.
  • Borstvorming (bij mannen) en melkafscheiding.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?

  Epilepsie
  U zult dit middel waarschijnlijk langdurig moeten gebruiken. Na enkele weken tot maanden zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander in elk geval nooit zelf de dosering.

  Zenuwpijn

  • Het is belangrijk uw pijn al voorafgaand aan de behandeling te registreren, bijvoorbeeld door telkens 's avonds aan te geven hoe erg de pijn die dag geweest is en in hoeverre de pijn u heeft belemmerd in uw dagelijkse activiteiten.
  • Vindt u na enkele weken dat het medicijn niet voldoende werkt, aarzel dan niet dit met de arts te bespreken. Deze kan mogelijk de behandeling aanpassen door een andere dosering of een ander middel voor te schrijven.
  • Ook kan uw arts u voorstellen om na enkele maanden het gebruik te stoppen. Zo is te bepalen of het middel nog altijd effect heeft. Registreer voorafgaand en tijdens deze periode weer de pijn en de mate waarin de pijn uw dagelijks leven belemmert.

  Posttraumatische dystrofie
  De duur van de behandeling kan variëren. Meestal begint u met een behandeling van acht weken. Daarna zal worden bepaald of de behandeling moet worden voortgezet. Als u in deze acht weken geen vermindering van de pijn ervaart, heeft het geen zin gabapentine te blijven gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn, neem de vergeten dosis dan zo snel mogelijk in. Neem echter nooit een dubbele dosis. U kunt eventueel de volgende dosis verschuiven. Vraag advies aan uw arts.

 • Verboden

  autorijden?
  Let op: als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden. Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Ook is er een brochure ‘Epilepsie en rijgeschiktheid’ van het Epilepsiefonds. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Heeft uw arts bepaald dat u met uw aandoening mag autorijden? Ook gabapentine heeft invloed op uw rijvaardigheid. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, verminderde coördinatie en dubbelzien. U mag de eerste week dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto zolang de dosering nog omhoog gaat. Pas nadat u gedurende 1 week dezelfde dosering gebruikt heeft, mag u weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kan uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Er is nog te weinig bekend over de risico's voor de ongeboren baby. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Bent u toch in verwachting geraakt, of wilt u binnenkort zwanger worden, overleg dan met uw arts. Dan kunt u samen het risico van de zwangerschap afwegen tegen het risico van onderbreking van de behandeling. Bedenk dat bij epilepsie aanvallen tijdens de zwangerschap ook risico's met zich meebrengen.

  Gebruik foliumzuur vanaf een maand voor het moment dat u zwanger wilt worden tot twee maanden nadat u zwanger bent geworden. U vermindert hiermee de kans op aangeboren afwijkingen.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Nee, u kunt niet zomaar stoppen. Dat moet altijd in overleg met de arts gebeuren. De dosering moet namelijk worden afgebouwd, om ernstige problemen te voorkomen, zoals epileptische aanvallen en onthoudingsverschijnselen als angst, slapeloosheid, misselijkheide en zweten.

  Ook als u een ander epilepsiemiddel gaat gebruiken, mag u niet in één keer met dit middel stoppen. Ook in dat geval moet de dosering worden afgebouwd.

 • Handelsinformatie

  Gabapentine is sinds 1999 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Neurontin en als het merkloze Gabapentine. Het is te verkrijgen in capsules en tabletten.

Laatst gewijzigd op: 17 december 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Neurontin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen