Renagel

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Renagel

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Renagel is sevelameer.

  Sevelameer is een fosfaatbinder.

  Artsen schrijven sevelameer voor als er te veel fosfaat in het bloed zit, zoals bij bepaalde nierziekten.

 • Bijwerkingen

  Behalve de gewenste werking kan dit middel ook bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken.

  Zelden

  • Winderigheid, diarree, buikpijn en verstopping.
  • Pijnlijke keel.
  • De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn. De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren op eventuele tekorten.

  Zeer zelden

  • Ernstige darmverstopping. Dit is te merken aan zeer ernstige buikpijn. Gebruik dit middel daarom niet als u al langdurig last heeft van verstopping. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping. Waarschuw een arts bij zeer ernstige buikpijn.
  • Huiduitslag en jeuk.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Heel doorslikken met een wat water, dus niet kauwen.

  Wanneer?
  Neem dit middel in bij het eten. Het bindt dan het fosfaat uit het voedsel.

  Hoelang?
  U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van de te grote hoeveelheid fosfaat in het bloed aanwezig is.

 • Vergeten

  U gebruikt dit middel drie keer per dag bij de hoofdmaaltijden. Bent u een dosis vergeten, dan kunt u deze nog innemen tot een uur na het eten. Daarna kunt u die dosis beter overslaan. Dit medicijn is immers nodig om het fosfaat in uw voedsel te binden.

 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een fosfaatarm dieet. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van sevelameer.

  Fosfaat zit vooral in eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.

  U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine, ofloxacine en pipemidinezuur. Sevelameer bindt aan deze antibiotica, waardoor ze niet voldoende in het bloed worden opgenomen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur wordt een ander antibioticum voorgeschreven. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Neem het antibioticum ten minste een uur vóór sevalameer of drie uur na sevelameer in.
  • Sevelameer kan de werking verminderen van de afweeronderdrukkende medicijnen mycofenolzuur en tacrolimus. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie heeft voorgeschreven gekregen. De arts zal de hoeveelheid van het afweeronderdrukkende medicijn in uw bloed controleren.
  • De schildklierhormonen, levothyroxine en liothyronine. Neem sevelameer een paar uur voor of na deze middelen in.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Het is nog te weinig bekend of welke effecten dit middel heeft op de baby. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u stopt met dit medicijn, zal de hoeveelheid fosfaat in uw bloed weer stijgen. Mocht dit middel niet meer nodig zijn, dan kunt u wel in een keer stoppen.

 • Handelsinformatie

  Sevelameer is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknamen Renagel en Renvela.

Laatst gewijzigd op: 13 juni 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Renagel? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen