Sirdalud

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Sirdalud

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Sirdalud
  De werkzame stof in Sirdalud is tizanidine.

  Tizanidine is een spierverslapper.

  Artsen schrijven het voor bij spierkrampen door spasticiteit, dystonie, amyotrofische laterale sclerose (ALS) en Multipele Sclerose.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  In zeer zeldzame gevallen kan beschadiging van de lever ontstaan.

  Soms, vooral in het begin van het gebruik als u nog niet aan het middel gewend bent

  • Slaperigheid. Deze bijwerking is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
  • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Vermoeidheid, draaierig gevoel of een licht gevoel in het hoofd.
  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, winderigheid, diarree of juist verstopping en verminderde eetlust. Ook misselijkheid komt voor.

  Soms

  • Te sterke werking, waardoor de spieren onvoldoende kracht hebben. De dosering moet dan worden aangepast. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Zelden

  • Duizeligheid door een verlaagde bloeddruk. Heeft u hier last van, dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog.
  • Leveraandoeningen. Als u een hoge dosering gebruikt, zal de arts de eerste paar maanden van gebruik de werking van uw lever controleren. Zeer zelden komt een ontsteking van de lever voor. Bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik of gele verkleuring van de huid en het oogwit moet u direct een arts waarschuwen.

  Zeer zelden

  • Verwardheid en dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Raadpleeg in dat geval uw arts. Bij mensen met psychotische klachten kan de aandoening verergeren.
  • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Tabletten. Neem de capsule in met een half glas water.
  • Capsules met vertraagde afgifte. Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.
 • Vergeten

  Het is niet schadelijk als u een dosis mist. Maar als u het middel al enkele weken gebruikt, bent u er aan gewend geraakt en kunt u bij de vergeten tablet of capsule last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan een uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

  Dit medicijn kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken en deze zouden uw rijvaardigheid kunnen verminderen. Deze bijwerkingen zijn slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierzwakte en slapeloosheid. Beoordeel zelf hoeveel last u van deze bijwerkingen heeft. Houd rekening met onderstaande tips als u besluit te gaan autorijden.

  Tips voor als u wilt autorijden

  • Meent u dat u kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Deze persoon kan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.
  • Rijd niet als u onscherp ziet.
  • Rijd niet als u slaperig, rusteloos of duizelig bent, last heeft van stemmingsstoornissen, spierverslapping of waanvoorstellingen, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit medicijn in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet ’s nachts of bij slecht weer.

  Rijd geen auto als u dit medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

  alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.
  • Door het antibioticum ciprofloxacine en het middel tegen depressie fluvoxamine kan de hoeveelheid tizanidine in het bloed gaan stijgen. Hierdoor kunnen de bijwerkingen, zoals slaperigheid en duizeligheid, sterker worden. Raadpleeg uw arts als u ciprofloxacine of fluvoxamine in combinatie met tizanidine krijgt voorgeschreven.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u dit medicijn slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan geen ontwenningsverschijnselen op.

  Wanneer u dit medicijn voor een langere tijd of in een hoge dosering heeft gebruikt, kunnen na plotseling staken ontwenningsverschijnselen optreden. Bij plotseling stoppen na langer gebruik bij multipele sclerose kunnen de spierkrampen tijdelijk erger worden. Stop daarom nooit in een keer, maar bouw de dosering geleidelijk af gedurende 1 tot 2 weken. Raadpleeg hiervoor uw arts

 • Handelsinformatie

  Tizanidine is sinds 1984 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Sirdalud en als het merkloze tizanidine in capsules en tabletten.

Laatst gewijzigd op: 09 augustus 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Sirdalud? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen