Triamcinolonacetonide mondpasta FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Triamcinolonacetonide mondpasta FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Triamcinolonacetonide mondpasta FNA is triamcinolonacetonide. Het wordt gebruikt bij lichen planus in de mond.

  Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de slijmvliezen toegepast remt het ontstekingen, werkt het jeukstillend en vermindert zwelling.

  Bijnierschorshormonen die op de huid of slijmvliezen worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

  Artsen schrijven triamcinolonacetonide mondpasta voor bij lichen planus in de mond.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Branderig gevoel na aanbrengen.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor triamcinolonacetonide of een van de bestanddelen van dit middel. Dit merkt u aan een verergering van de aandoening of doordat de aandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Na gebruik gedurende meerdere weken

  Soms

  • Infecties in de mond, zoals Candida-of schimmelinfecties (spruw). Dit medicijn vermindert de weerstand in uw mond, waardoor een infectie eerder kan ontstaan. De verschijnselen van spruw zijn een witte aanslag in de mond. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een behandeling hiertegen. Gebruik dit medicijn niet wanneer u vermoedt dat u al een schimmelinfectie in de mond heeft. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
  • Dunner worden van het slijmvlies in de mond. Hierdoor kan het eerder beschadigen.

  Na gebruik gedurende meerdere maanden

  Zeer zelden

  • Bijwerkingen in de rest van het lichaam als te veel triamcinolonacetonide via het mondslijmvlies in het bloed komt. Zo kan het de groei bij kinderen of jongeren onderdrukken. De arts moet in dat geval de groei van het kind regelmatig controleren.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Droog de plekjes vooraf door ze met een gaasje te deppen.
  • Smeer de mondpasta dun op de plekken. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft.
  • De mondpasta niet inwrijven, want dan wordt deze korrelig.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Gebruik niet meer dan 15 gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.

  Wanneer?<br

  Breng de mondpasta aan als u weet dat u het eerste half uur niet hoeft te eten of te drinken. Als u het 1 keer per dag moet aanbrengen, doe dat dan voor u gaat slapen.

  Hoe lang?
  Een behandeling duurt meestal meerdere weken. Neem contact op met uw arts als de klachten na 2 weken nog niet minder zijn.

 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Smeer nooit een dubbele dosis.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Gorgeldranken of mondspoelingen verminderen de werking van dit middel. Gebruik ze voor u de mondzalf aanbrengt of minimaal een half uur er na.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Meestal moet u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

 • Handelsinformatie

  Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is te verkrijgen in crème, zalf, smeersel, oordruppels, neusspray, plaatselijke injecties en in mondpasta. Deze tekst gaat alleen over de mondpasta.

  Voor gebruik in de mond is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolonacetonide mondpasta FNA.

  Zie voor de andere toedieningsvormen de teksten triamcinolonacetonide op de huid, triamcinolonacetonide in of rond een gewricht of huidaandoening, triamcinolonacetonide neusspray en zure oordruppels met triamcinolonacetonide.

Laatst gewijzigd op: 27 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Triamcinolonacetonide mondpasta FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen