Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA zijn triamcinolonacetonide en salicylzuur. Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt en salicylzuur sinds 1876.

  De combinatie is op recept verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA.

  De combinatie van triamcinolonacetonide met salicylzuur wordt gebruikt bij ontstekingen van de huid, zoals eczeem en psoriasis, als een bijnierschorshormoon alleen onvoldoende effect heeft. Salicylzuur zorgt dan voor een betere opname van triamcinolonacetonide in de huid, waardoor het beter kan werken.

  Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

  Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

  Triamcinolonacetonide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem, jeuk, psoriasis en overige huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze is geïnfecteerd met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
  • Overgevoeligheid voor triamcinolonacetonide of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  Na gebruik gedurende meer dan drie weken

  Zelden

  • Dunnere huid, waardoor deze makkelijker kan beschadigen. Stop met het gebruik als u merkt dat u hier last van heeft. De huid kan zich dan weer herstellen. Smeer dit medicijn vanwege deze bijwerking liever niet op dunne huid, zoals van het gezicht en de geslachtsdelen. Oude mensen hebben een erg dunne huid. Daarom moeten zij dit medicijn extra spaarzaam gebruiken.

  Zeer zelden

  • Bij gebruik in het gezicht: rode, jeukende uitslag rond de mond, neus of ogen. Soms pijnlijk of met schilfering. Raadpleeg dan uw arts. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf als u stopt met dit medicijn.
  • Meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht.
  • Cataract (grauwe staar), als dit medicijn per ongeluk steeds weer in het oog komt. Wees dus voorzichtig met smeren in het gezicht en smeer het alleen op advies van uw arts rond of in de buurt van het oog.

  Bij langdurig gebruik, van meerdere weken tot maanden, kunnen nog andere bijwerkingen optreden. De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene gedurende meerdere maanden meer dan vijftig gram zalf of crème per week gebruikt.

  Zeer zelden

  • Littekenachtige strepen (striae), rode plekken, verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt. Deze huidafwijkingen zijn meestal blijvend. Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.
  • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. De kans dat u hier last van krijgt is groter als er per ongeluk wat van dit medicijn direct in uw ogen komt. Smeer het daarom alleen op advies van uw arts rond of in de buurt van het oog. Deze bijwerking kan ook ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken in het gezicht te gebruiken.
  • Bij kinderen een vertraging van de lengtegroei, doordat de hoeveelheid groeihormoon vermindert. De groeivertraging is meestal zeer gering. Sommige artsen controleren kinderen die dit medicijn langer dan drie maanden gebruiken voor de zekerheid op lengte.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Uw arts heeft u waarschijnlijk een instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Een smeersel of oplossing mag er niet afdruipen. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid crème of zalf is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als Finger Tip Unit (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes u nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
  • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Soms adviseert de arts de ingesmeerde plekken af te dekken met plastic folie of verband. Dit versterkt het effect, maar verhoogt ook de kans op sommige bijwerkingen.
  • Gebruik niet meer dan honderd gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
  • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn het verwijderen.

  Wanneer?
  Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen.

  • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met twee keer per dag. Als de klachten verminderen gaat u over op één keer per dag smeren. Het beste is het dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken. Bijvoorbeeld per week vier dagen dit medicijn smeren en daarna drie dagen niet.
  • Gebruik verder elke dag de vette crème, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Hoe lang?

  • Soms geeft de arts aan dit medicijn de eerste keer twee tot drie weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken.
  • Jeuk: neem contact op met uw arts als de jeuk na twee weken nog niet is verminderd.
 • Vergeten

  Laat u bij het gebruik van dit medicijn leiden door de ernst van uw aandoening. Gebruik het daarom als de aandoening verergert en verminder het gebruik als de klachten afnemen.

  Vaker dan eens in de twaalf uur insmeren heeft geen zin, maar vergroot wel de kans op bijwerkingen. Mocht u het medicijn er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In kleine hoeveelheden kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind. Meer dan een tube van dertig gram per week geeft kans op een groeiremming van het kind.

  Gebruik van meer dan dertig gram van dit medicijn is alleen verantwoord wanneer u samen met uw arts de ernst van uw aandoening hebt afgewogen tegen de risico's van het medicijn voor het kind. Wanneer u hierover vragen heeft, raadpleeg dan uw arts.

  Borstvoeding
  Vrouwen die hun kind borstvoeding geven kunnen triamcinolonacetonide in kleine hoeveelheden op de huid gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker. Smeer het niet op of rond de tepels als u vlak daarna wilt voeden.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

 • Handelsinformatie

  Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. In producten voor op de huid is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Cremor Triamcinoloni FNA, Triamcinolonacetonide crème FNA, Triamcinolonacetonide zalf FNA, Triamcinolonacetonide smeersel FNA en Triamcinolon vaselinecrème FNA.

  Triamcinolonacetonide wordt voor op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Trianal en Mycolog. Triamcinolonacetonide is in combinatie met salicylzuur verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolon/salicylzuur oplossing FNA, Triamcinolon/salicylzuur crème FNA en Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA. Triamcinolonacetonide is in combinatie met ureum verkrijgbaar als het merkloze Triamcinol/ureum-crème FNA.

Laatst gewijzigd op: 27 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Triamcinolon/salicylzuur smeersel FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen