-
Algemeen
In Nederland drinkt tachtig procent van de mensen regelmatig alcohol. Het hoort bij onze cultuur en bij ons sociale leven. Het helpt soms om te ontspannen of het kan een prettig gevoel geven. U kunt in de verleiding komen wat vaker (of meer) te drinken. Het drinken kan dan ongemerkt een dagelijkse gewoonte worden.
Wie regelmatig alcohol gebruikt, kan lichamelijke en psychische klachten krijgen. De hoeveelheid alcohol per dag is niet maatgevend. Belangrijker is of u er lichamelijke, psychische of sociale problemen door krijgt. Voorbeelden van problemen door problematisch alcoholgebruik zijn moeheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, erectiestoornissen, vereenzaming of problemen op het werk.
Als u wilt weten of dergelijke problemen door uw alcoholgebruik komen, zult u de drank een tijd moeten laten staan. Dat is niet makkelijk en u kunt klachten krijgen. Deze klachten worden ontwenningsverschijnselen genoemd.
U zult het missen van de drank vervelend vinden, soms een slecht humeur van krijgen of zich fysiek minder plezierig voelen. Als u echt afhankelijk bent geworden van alcohol, kunt u ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals trillen, zweten, misselijkheid, braken en angst.
-
Herkennen
Als u besluit de drank een tijd te laten staan, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze komen veel voor, maar de ernst kan wisselen:
- slaapproblemen;
- prikkelbaarheid, humeurig zijn;
- angst, snelle hartslag;
- hoofdpijn;
- misselijkheid, overgeven;
- trillingen, veel zweten.
-
Zelf doen
Maak een afspraak met uw huisarts als u besluit te minderen of te stoppen. De praktijk kan u helpen bij de voorbereiding en u ondersteuning bieden.
Hoe moeilijk ook het ook is, bespreek uw alcoholgebruik met uw vrienden of familie. Dat kan al veel opluchting geven. Als u het moeilijk vindt uw alcoholgebruik te minderen of te stoppen, probeer erachter te komen waardoor dat komt. Houd bijvoorbeeld gedurende twee weken een dagboek bij, waarin u noteert wanneer of waarom u het moeilijk vindt niet te drinken. Lichte ontwenningsverschijnselen worden meestal na enkele dagen minder, bij ernstige ontwenningsverschijnselen kan uw huisarts medicijnen voorschrijven.
Klik hier voor meer informatie in de patiƫntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap: Omgaan met alcohol
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 13 september 2005.
-
Medicijnen
Benzodiazepinen
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor verminderen ontwenningsverschijnselen als angst, epilepsieachtige toevallen, trillen en slapeloosheid, die kunnen ontstaan als u wilt stoppen met alcohol. Voorbeelden zijn chloordiazepoxide, clorazepinezuur, diazepam, lorazepam, nordazepam en oxazepam.
Haloperidol
Soms treden hallucinaties, ook wel delirium genoemd, op na het stoppen met alcohol. De hierboven genoemde benzodiazepinen werken niet tegen hallucinaties. Bij mensen die hier veel last van hebben, kan haloperidol worden voorgeschreven. Haloperidol vermindert in de hersenen onder andere het effect van de natuurlijk voorkomende stof dopamine. Hierdoor verminderen hallucinaties.
Carbamazepine
Carbamazepine is een middel tegen epilepsie en werkt onder andere ook tegen enkele ontwenningsverschijnselen, vooral epilepsieachtige toevallen die kunnen ontstaan als u wilt stoppen met alcohol.
Vitamine B1
Thiamine is een vorm van vitamine B1. Vitamine B1 is betrokken in de stofwisseling van suikers. Bovendien speelt het een rol in het zenuwstelsel. Overmatig alcoholgebruik gaat vaak gepaard met vitamine B1-tekort. Bij alcoholontwenning kan dit tekort problemen opleveren.
Ontwenningsmiddelen
Dit zijn hulpmiddelen bij het stoppen met alcohol. Het voorkomt dat u na het stoppen een terugval krijgt en weer alcohol gaat gebruiken. Men start met deze middelen na stoppen met het gebruik van alcohol.
Deze middelen werken niet bij iedereen even goed. Bovendien is de motivatie heel belangrijk voor een goed effect. Bij het gebruik van deze middelen hoort psychotherapie en sociale begeleiding. Voorbeelden zijn baclofen, disulfiram, acamprosaat en naltrexon.
Alles over Alcoholontwenning
Powered by:
Gerelateerde videos
Psychofarmaca
Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.
Psychofarmaca
Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.
Bekijk video