Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Anusscheurtjes

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een anale fissuur is een pijnlijk scheurtje in het slijmvlies van de anus (het poepgaatje). Zo'n scheurtje ontstaat meestal door harde ontlasting en persen. Een anale fissuur kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij jongvolwassenen.

  Een anale fissuur geneest meestal vanzelf in enkele weken.

 • Herkennen

  U heeft felle pijn in of rond de anus, vooral tijdens het passeren van de ontlasting. U kunt ook wat helder rood bloedverlies hebben na de ontlasting aan het toiletpapier. Soms heeft u last van jeuk of irritatie rond de anus.

 • Zelf doen
  • Zorg voor zachte ontlasting: drink veel, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en eet veel vezels: volkorenproducten en veel groente en fruit.
  • Ga bij aandrang direct naar het toilet; ophouden maakt de ontlasting hard. Kracht zetten is eigenlijk nooit goed, de ontlasting moet rustig `passeren`.
  • Bij jeuk en irritatie rond de anus kunt u beter geen wc-papier gebruiken, maar een washandje of warm water.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 september 2005. • Medicijnen

  Isosorbidedinitraat op de huid
  Isosorbidedinitraat op de huid vermindert de druk op anusscheurtjes. Het zorgt er ook voor dat de bloedvaten in de anus wijder worden en de plaats van de anusscheurtjes beter wordt voorzien van bloed. Door deze verbeterde bloedvoorziening kan de anale fissuur beter genezen. Isosorbidedinitraat kan in verschillende combinaties gebruikt worden, bijvoorbeeld in vaselinecreme.

  Diltiazem op de huid
  Diltiazem verslapt de spanning op de spieren in de anus en vermindert daardoor de druk op de anusscheurtjes. Ook verwijdt het de bloedvaten in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de kloof. Hierdoor kan het beter genezen. Diltiazem kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld in vaselinecrème.

  Botuline A toxine
  In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de sluitspier rond de anus, verlamt botuline A toxine deze sluitspier. Hierdoor zal de ontlasting makkelijker gaan. De scheurtjes krijgen dan de kans te genezen.

  Lidocaïne op de huid
  Lidocaïne verdooft de huid waardoor u de pijn en de jeuk niet meer voelt. Lidocaine kan in verschillende combinaties worden gebruikt, bijvoorbeeld met zinkoxide en bismut.