Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Doorligwonden

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Een doorligwond (decubitus) is een beschadiging van de huid die voorkomt bij mensen die lang in dezelfde houding liggen of zitten. Op de plekken van de huid waar het lichaam op rust, worden de kleine bloedvaten dichtgedrukt. Hierdoor krijgt de huid en de spieren eronder te weinig zuurstof en sterven deze af. Als de druk lang aanhoudt, kunnen gevoelige rode plekken, blaren en wonden ontstaan. De wonden ontstaan door druk- en wrijfkrachten op de huid.

  • Herkennen

    Doorligwonden kunnen ontstaan bij iemand die lang in dezelfde houding ligt. Bijvoorbeeld aan het stuitje, op de heupen, hielen of de enkels. Bij iemand die langdurig zit, bijvoorbeeld in een rolstoel, ontstaat zo'n wond gemakkelijk op de billen.

    Het begint met een gevoelige, lichtrode plek waarvan de roodheid niet weggaat als je erop drukt. De plek wordt roder, er ontstaan blaren en de huid kan opengaan. Dit geeft veel ongemak en pijn. Als je niets doet, ontstaat er een wond die groter en dieper wordt. De huid en het onderliggende weefsel (vet, spieren, bot) raken beschadigd en sterven af.

  • Zelf doen
    • Verander regelmatig van houding. Als u lang ligt, bijvoorbeeld langer dan een week, moet u om de twee tot drie uur gaan verliggen. Als u lang zit, moet u om de één tot twee uur gaan verzitten.
    • Als u slaapt, kunt u moeilijk om de twee uur uit uzelf gaan verliggen. Dan hoeft het ook niet. Alleen wanneer iemand ernstige doorligwonden heeft, zal een verzorgende hem of haar eventueel ’s nachts verleggen. Leg kussens tussen uw knieën en enkels, als u op uw zij ligt. Steun uzelf met kussens om te voorkomen dat u onderuitzakt. Leg als u op uw rug ligt, een kussen onder uw onderbenen zodat uw hielen niet op de matras drukken. Leen via de thuiszorg speciaal decubitusmateriaal; een matras, kussen of een 'dekenboog’'.

    Was uzelf zonder zeep en smeer de kwetsbare plekken op uw huid met vette zalf in. Draag gladde katoenen kleren en houdt de huid droog.

    Controleer de huid zo mogelijk dagelijks. Neem contact met uw huisarts als u het eerste teken van een doorligplek ziet.