Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Epilepsie

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen
    Epilepsie (vallende ziekte) is een aandoening van de hersenen, waarbij er een soort kortsluiting in de hersenen ontstaat. Dit gebeurt in aanvallen. De hersenen zijn dan even ontregeld, met bijvoorbeeld spiertrekkingen of bewusteloosheid als gevolg.

    Een epilepsieaanval ziet er vaak indrukwekkend en beangstigend uit, maar duurt meestal niet langer dan een paar minuten.

    Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld door problemen bij de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte en zelden door een hersentumor. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd.

    Epilepsie veroorzaakt geen blijvende schade aan de hersenen.

  • Herkennen
    Er zijn twee soorten aanvallen:
    • partiële aanvallen: zo genoemd omdat ze in een bepaald deel (part) van de hersenen beginnen. Dit zijn meestal lichte aanvallen, waarbij u niet buiten bewustzijn raakt. Voorbeelden van mogelijke verschijnselen zijn:
      • tintelingen in een arm;
      • geluiden horen of bepaalde dingen ruiken die er niet zijn;
      • herhaaldelijk smakken;
      • schuiven of friemelen.
    • gegeneraliseerde aanvallen: hierbij doen alle delen van de hersenen mee. Er treedt bewusteloosheid op. Gegeneraliseerde aanvallen worden onderverdeeld in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn:
      • absences. Dit zijn aanvallen waarbij u enkele seconden buiten bewustzijn raakt. Vaak lijkt het of u zit te dagdromen. Soms draaien de ogen weg. Absences komen vooral bij kinderen voor.
      • myoclonische aanvallen. De spieren in de armen en/of benen trekken hierbij plotseling samen. U raakt even bewusteloos. Soms is er maar één schok, soms een hele serie.
      • tonisch-clonische aanvallen ('grote' aanvallen). Hierbij verkrampen eerst alle spieren en raakt u buiten bewustzijn. Daarna treden gedurende 1 à 2 minuten spiertrekkingen op. Hierna verslappen alle spieren en is er vaak een rochelende ademhaling en verlies van urine. Vaak bent u hierna erg moe.
  • Zelf doen
    Sommige omstandigheden kunnen een epileptische aanval uitlokken, bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, onvoldoende nachtrust, hevige schrik of lichtflitsen. Houd hier rekening mee.

    Het is belangrijk uw omgeving te informeren over uw ziekte en over wat er kan gebeuren. Epilepsie kan invloed hebben op veel dagelijkse bezigheden, zoals autorijden, zwemmen, sporten en op vakantie gaan. Praat hierover met uw arts.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 27 september 2005.



  • Medicijnen
    Anti-epileptica
    Middelen tegen epilepsie worden ook wel anti-epileptica genoemd. Ze beïnvloeden de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Hierdoor treden epilepsieaanvallen minder vaak op en zijn ze minder heftig. Voorbeelden zijn carbamazepine, diphantoïne, ethosuximide, fenobarbital, fenytoïne, gabapentine, lacosamide, levetiracetam, pregabaline, primidon, retigabine, rufinamide, topiramaat, valproïnezuur, vigabatrine en zonisamide.

    Benzodiazepinen
    Benzodiazepinen beïnvloeden prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Ze worden daarom gebruikt om epileptische aanvallen te stoppen. Voorbeelden zijn diazepam, midazolam, clonazepam en lorazepam.

    Acetazolamide
    Acetazolamide blijkt bij sommige vormen van epilepsie de spierkrampen te kunnen voorkomen. Het wordt gebruikt als andere geneesmiddelen tegen epilepsie niet of onvoldoende werken.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video

Epilepsie

Epilepsie is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen. Gezonde hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen,…

Epilepsie is een stoornis die gepaard gaat met aanvallen; er treedt een plotselinge, tijdelijke verandering op in het functioneren van de hersenen. Gezonde hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze cellen communiceren voortdurend met elkaar, door het uitwisselen van signalen via tentakelachtige verbindingen, de zg. axonen en dendrieten.

Neuronen wekken in normale toestand meer dan 80 impulsen per seconde op. Tijdens een epileptische aanval kan de frequentie oplopen tot meer dan 500 impulsen per seconde. Een epileptische aanval kan zich uiten in een black-out, onvrijwillige reflexbewegingen van armen en benen en vertekende waarnemingen. Wanneer de impulssnelheid weer terugkeert naar het normale niveau, is de aanval voorbij. De patiënt is meestal extreem vermoeid.

Er zijn veel verschillende vormen van epilepsie en de behandeling is afhankelijk van de diagnose. Epilepsie kan een levenslange aandoening zijn, en er kunnen zich ernstige complicaties voordoen. Mensen met epilepsie moeten door een arts worden behandeld en gecontroleerd.

Bekijk video