Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hartinfarct (hartaanval)

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van één of meer bloedvaten rondom het hart. Hierdoor krijgt een deel van de hartspier langdurig te weinig bloed en dus te weinig zuurstof. Door het zuurstoftekort sterft een deel van de hartspier af - dit heet een hartinfarct. Het hart pompt wel door, maar er is een stukje spier dat niet actief meer kan meedoen.

  De kans dat een hartinfarct zal optreden, hangt af van veel factoren. De belangrijkste risicofactoren zijn:


 • Herkennen

  Vaak zijn de eerste tekenen van een hartinfarct een hevig drukkende of snoerende pijn op de borst. Soms straalt de pijn uit naar de linkerarm of naar de kaken. Vaak bent u misselijk, en zweterig en klam. Een verandering van houding geeft geen verbetering.

 • Zelf doen

  U kunt hier zelf niets aan doen. Bij een hartinfarct dient u direct uw arts of 112 te bellen. U kunt wel de kans op een (nieuw) hartinfarct verkleinen door het aantal risicofactoren te verminderen en gezonder te leven.

  • Stop met roken.
  • Beweeg geregeld.
  • Probeer af te vallen als u overgewicht heeft.
  • Zorg voor ontspanning.
  • Eet gezonde voeding: wees matig met vet, zoet en zout; eet veel vezels, groente en fruit.
  • Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.


  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 15 november 2005.

 • Medicijnen

  Geneesmiddelen bij een hartinfarct worden meestal preventief gebruikt. Dat wil zeggen dat ze worden gebruikt om de kans op een hartinfarct te verkleinen. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op een hartinfarct, bijvoorbeeld mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad.

  Antistollingsmiddelen
  Antistollingsmiddelen remmen de vorming van bloedpropjes af en verminderen zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een hartinfarct verkleind. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, acenocoumarol, carbasalaatcalcium, fenprocoumon, heparine, dalteparine, enoxaparine, clopidogrel, prasugrel en ticagrelor.

  ACE-remmers
  ACE-remmers verlagen de bloeddruk en verbeteren de pompkracht van het hart. Hierdoor verbetert de werking van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn captopril, enalapril, lisinopril, ramipril, trandolapril en zofenopril.

  Bètablokkers
  Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. De kans om (opnieuw) een hartinfarct te krijgen wordt kleiner. Voorbeelden zijn atenolol, metoprolol en propranolol.

  Eplerenon
  Eplerenon wordt gebruikt bij ernstig hartfalen door een recent hartinfarct. Het verbetert de pompkracht van het hart, waardoor het hart beter werkt. De kans om aan een hartziekte te overlijden is dan kleiner.

  Calciumblokkers
  Calciumblokkers verlagen de bloeddruk, verminderen de zuurstofbehoefte van het hart en beïnvloeden de hartslag. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct verkleind. Deze middelen worden alleen voorgeschreven als andere geneesmiddelen niet in aanmerking komen. Voorbeeld is verapamil.

  Omega-3-vetzuur
  Omega-3-vetzuur wordt soms gebruikt als aanvulling op andere medicijnen om de kans op een tweede hartinfarct te verkleinen. Het beïnvloedt het cholesterol en het vet in het bloed, en de bloeddruk. Het heeft een klein effect. Het verkleint niet de kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct.

Gerelateerde videos

Beta-blokkers

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Beta-blokkers

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Beta-blokkers zijn geneesmiddelen die o.a. gebruikt worden bij hoge bloeddruk.

Bekijk video

Hartinfarct (hartaanval)

Het hart is het belangrijkste orgaan van het hart- en bloedvatenstelsel. Het is een zich samentrekkende spier die voortdurend bloed naar de rest van het lichaam pompt. Het hart zelf…

Het hart is het belangrijkste orgaan van het hart- en bloedvatenstelsel. Het is een zich samentrekkende spier die voortdurend bloed naar de rest van het lichaam pompt. Het hart zelf wordt via de hartkransslagaderen van zuurstof en voedingsstoffen voorzien, die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

In het bloed stromen rode bloedcellen, witte bloedcellen en andere stoffen ongestoord naar het hart en andere lichaamsdelen. Bij een gezonde persoon zijn de wanden van de slagader soepel en overal even dik. Na verloop van tijd kan echter door een hoog cholesterolgehalte een vettige afzetting op de vaatwanden worden veroorzaakt. Dit wordt plaque genoemd.

De op de aderwand afgezette plaque kan zich verharden, en daardoor wordt de slagader nauwer en minder buigzaam. Deze aandoening wordt atherosclerose of aderverkalking genoemd. Als zich in de kransslagaderen aderverkalking ontwikkelt, is er sprake van kransslagaderziekte. Als de bloeddoorstroming ernstig wordt belemmerd, kan zich een hartinfarct voordoen. De term hartinfarct is een ander woord voor hartaanval.

Als een hartkransslagader voor meer dan 90% is geblokkeerd, is er een verhoogde kans op een hartaanval; het risico wordt bijna een zekerheid als een hartkransslagader helemaal door plaque wordt geblokkeerd.

De kans op een hartinfarct kan ook door kransslagaderziekten worden vergroot als zich stolsels in het bloed vormen. Vaak ontstaat er bij of in een opeenhoping van plaque een barstje. Als dit gebeurt kan het bloed op de plaats van het barstje gaan samenklonteren, of een van de stolsels kan zo groot worden dat het de bloeddoorstroming helemaal blokkeert.

Hoeveel schade het hart tijdens een hartinfarct oploopt, is afhankelijk van de ernst en de plaats van de blokkering en van de snelheid waarmee medische behandeling wordt ingezet. Er zijn gelukkig heel wat manieren om aderverkalking te vermijden en zo de kans op een hartaanval te verkleinen.

Bekijk video