-
Algemeen
Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en wordt veroorzaakt door een virus. Er ontstaan pijnlijke en jeukende blaasjes rond de geslachtsdelen.
Het virus blijft na de infectie in het lichaam achter en kan opnieuw klachten geven. Dit noemt men een recidief. Een recidief geeft minder klachten dan de eerste besmetting. Als het virus niet actief is, zijn er geen klachten.
Besmetting treedt alleen op bij direct lichamelijk contact. Besmetting is zowel mogelijk tijdens een actieve infectie (met blaasjes) als in de periode dat het virus niet actief is.
Het virus dat herpes genitalis veroorzaakt, lijkt veel op het virus dat een koortslip veroorzaakt. Herpes genitalis komt vooral voor bij mensen tussen 20 en 40 jaar.
-
Herkennen
Enkele dagen na de besmetting ontstaat pijnlijke en jeukende plekken rond de vagina, op de schaamlippen, rond de anus of op penis. Er ontstaan kleine blaasjes en zweertjes. Later ontstaan er korstjes. Na twee tot drie weken zijn de klachten over. Tijdens zo`n infectie bent u erg besmettelijk voor uw seksuele partner. Bij een herhaling (recidief) zijn de klachten veel minder hevig en duren meestal minder lang.
-
Zelf doen
Vooral bij een eerste besmetting kan plassen erg pijnlijk zijn. Plassen in een warm bad kan dan verlichting geven.
Meld uw partner(s) dat u herpes genitalis heeft. Ook zij kunnen klachten krijgen of weer anderen besmetten.
Een condoom beschermt helaas niet optimaal tegen herpes genitalis, omdat een condoom niet alle plaatsen bedekt waar het virus aanwezig is.
Ook als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten. Ziet u er tegenop uw partner(s) zelf te waarschuwen, schakel dan de GGD in. Als herpes genitalis in de zwangerschap optreedt, neem dan contact op met uw behandelend verloskundige of huisarts.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 15 november 2005.
-
Medicijnen
Antivirale middelen
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de herpes genitalis veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten na een paar dagen afnemen. Het virus wordt niet gedood en blijft in het lichaam aanwezig en kan opnieuw klachten geven. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.Zinkoxide
Zinkoxide werkt licht samentrekkend en beschermend op de huid. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook indrogend, jeukstillend of verkoelend. Voorbeeld is zinkoxide in crème of pasta.
Alles over Herpes genitalis
Gerelateerde videos
Herpes genitalis
Herpes, of herpes simplex, is een virusinfectie die zweren veroorzaakt, gewoonlijk op het gezicht of in de schaamstreek. Er zijn twee soorten herpesinfecties.
Infectie met het herpes-simplexvirus type 1 (HSV-1) gaat meestal gepaard met koortsuitslag op de lippen, de mond en het gezicht. De uitslag doet zich voor in de vorm van koortsblaasjes die indrogen tot korstjes. Meestal lopen mensen deze infectie, die via speeksel wordt overgedragen, in de kindertijd op.
Infectie met het herpes-simplexvirus type 2 (HSV-2), ook wel genitale herpes genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Deze infectie openbaart zich in zweren op de penis, balzak, schaamlippen, vagina, bovenbeen, billen of rond de anus. De symptomen van beide soorten herpes kunnen zich in lichte of zware vorm voordoen. Bij sommige mensen zijn de symptomen zo licht dat ze zich niet realiseren een herpesinfectie te hebben.
Hoewel iemand met herpes niet altijd uitwendige symptomen van het virus vertoont, blijft het virus in het lichaam aanwezig. Door stress of ziekte kan het virus opnieuw actief worden, en het kan zich door huid-op-huidcontact verspreiden. Overdracht van het virus is zelfs mogelijk als de huid onbeschadigd is. Herpes kan tijdens de bevalling op een baby worden overgedragen als de baby rechtstreeks met het virus in aanraking komt. Volledige genezing van herpes is niet mogelijk, maar medicijnen kunnen de herpesaanvallen wel terugdringen.
