Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Overmatige speekselvloed

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij overmatige speekselvloed heeft u hinder van te veel speeksel. Daarbij kan het gaan om een verhoogde aanmaak doordat de speekselklieren te veel produceren (hypersalivatie). Ook kan de afvoer van het speeksel minder goed functioneren. Dit kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen of passen bij bepaalde ziektes.

 • Herkennen

  Een mens produceert wel 1 tot 1.5 liter speeksel per dag vanuit de speekselklieren in de wang en de bodem van de mond. Is de aanmaak verhoogd of de afvoer verstoord, dan gaat de patiënt kwijlen. Dat kan leiden tot een sociale en emotionele handicap, omdat het er onprettig uitziet, de kleding nat wordt en kan gaan ruiken.

 • Zelf doen

  Als hypersalivatie het gevolg is van medicijnen kan soms de dosering worden aangepast.

  Speekselvloed treedt vaak op bij Parkinson-patiënten en bij één op de drie patiënten met ALS. Ook de slik- en kauwspieren zijn dan aangedaan. De afvoer is dan gestoord door verminderde spierwerking.

  Er zijn verschillende mogelijkheden om de activiteit van de speekselklieren te verminderen onder andere door het toedienen van medicijnen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 september 2007.

 • Medicijnen

  Glycopyronium
  Glycopyrronium vermindert de hoeveelheid speeksel. Het remt de werking van een lichaamseigen stof (‘acetylcholine’). Acetylcholine beïnvloedt verschillende organen in het lichaam, waaronder de speekselklieren. Bij zeven op de tien kinderen werkt het medicijn goed. Ook bij de meeste volwassenen met Parkinson werkt het goed.

  Botuline A toxine
  Botuline A toxine verlamt de zenuwen die de speekselklieren aansturen. In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de buurt van de speekselklieren remt botuline A toxine de speekselproductie.