Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Posttraumatische stressstoornis

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is de naam voor een aantal klachten die worden veroorzaakt door het meemaken van een overweldigende, traumatische gebeurtenis. Het gaat bijvoorbeeld om een oorlogservaring, een beroving, een ernstig auto-ongeluk of een verkrachting.

  Het is normaal dat u na een dergelijke gebeurtenis nog enige tijd klachten heeft. Maar als u na een aantal maanden nog ernstige problemen heeft, kan er sprake zijn van PTSS.

 • Herkennen

  De combinatie van een aantal klachten die langere tijd na een emotionele gebeurtenis nog bestaan, kunnen wijzen op PTSS. Intense angst, hulpeloosheid of ontzetting kunnen u blijven achtervolgen. De traumatische gebeurtenis beleeft u telkens weer opnieuw, vaak in de vorm van nachtmerries of zogenaamde flashbacks. U vermijdt alle dingen die u aan het trauma herinneren.

  Soms doen de verschijnselen zich pas vele maanden of zelfs jaren na de traumatische gebeurtenis voor het eerst voor. U kunt klachten hebben over inslapen of snel angstig zijn. Klachten van somberheid komen veel voor.

 • Zelf doen

  Er is niet veel wat u kunt doen om het ontstaan van klachten tegen te gaan. Als u merkt dat u verschijnselen heeft die wijzen op PTSS, of anderen wijzen u daar op, is het belangrijk dat u hulp zoekt.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 november 2007.

 • Medicijnen

  Serotonine-heropnameremmers
  Serotonine-heropnameremmers, ofwel SSRI's, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze natuurlijk voorkomende stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's kunnen helpen tegen de verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis, zoals angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

  Atypische antipsychotica
  Atypische antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk dopamine en serotonine. Ze kunnen helpen tegen de verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis. Ze zorgen ervoor dat u minder vaak de gebeurtenis opnieuw beleeft in de vorm van nachtmerries of herinneringen. Voorbeelden zijn olanzapine en risperidon.

  Tricyclische antidepressiva
  Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. TCA's kunnen helpen tegen de verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis, zoals angst. Voorbeelden zijn amitriptyline en imipramine.

  MAO-remmers
  MAO-remmers regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en norepinefrine, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. MAO-remmers kunnen helpen tegen de verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis, zoals angst. Een voorbeeld is fenelzine.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video